En nolla?!

Idag är det jag, Anna, som skriver detta inlägg. Jag fick äran att ta med mig Ester och Ella till deras ‘Beteende- och Personlighetsbeskrivning’ (BPH) då mamma har det skönt på en strand vid medelhavet. Jag vill tacka Ulf för bilderna och trevligt sällskap idag!

Ester Bjuv BPH fix

Ester, vår puli, var först ut kl 7:45 på Bjuvs Brukshundsklubb tidigt i morse. Hon vaknade verkligen på rätt sida för idag charmade hon oss alla. Hon var pigg och glad och lekte inte bara med mig utan också med testledaren. Ester, som annars är kinkig med mat, åt godiset. (Okay… där var hon kanske inte så hemskt entusiastisk, men vi hade inte räknat med något mer.)

Ester underlag fix

I stora drag var hon trygg i momenten. Hon skällde på trädockan i överraskningsmomentet och på den närmande personen i moment 6, men gick sedan fram och nosade på ”de märkliga varelserna”.

Ester BPH 1fix

När hundarna bedöms i ett BPH så används en intensitetsskala mellan 0 och 4 där 0=inte alls och 4=mycket. Ester klarade skottet med en 4 i trygghet. Bättre kan det inte bli!

Så var det Ellas tur. Ella Ella… som vi har jobbat med så mycket. När hon var yngre gick hon igenom en ‘spökperiod’ där hon inte var speciellt trygg.

Men vi har tränat med Ella.

Och istället för att backa för främmande människor så tar hon nu egna initiativ att hälsa på främlingar med viftande svans.

Ella är en duktig tik som har mycket energi, älskar att träna och älskar att få vara med. Ella har stor integritet och kelar endast med dem hon känner. Men jag tycker absolut att hon har landat i sig själv och var redo för detta BPH.

Ella Gotland fix

Det första momentet idag gick halvbra. Hon ville helst stanna med mig, inte gå med testledaren, men gick med på det då testledaren lockade på henne. Efter första momentet så växte Ellas självförtroende. Hon var positiv, skuttade när hon fick beröm mellan momenten, viftade på svansen och var alert. Hon älskade inte bara leksaken vi hade med oss utan också den sliskiga gummileksaken som testledaren lockade med. När Ella kampade till sig leksaken så sprang hon malligt iväg med den som om det vore en trofé.

Ella hade också ett bra matintresse, men tog detta momentet med ro. Hon använde sin hjärna för att lista ut hur man kom åt godiset som var gömt under en burk. (Så Ella visade lite mer entusiasm än Ester på det momentet…men vi hade inte väntat oss något annat).

Ellas bästa moment var det kallat ”överraskning” där en trädocka plötsligt flög upp ett par meter framför oss. Testledaren och jag stannade, men Ella varken ryggade eller skällde, utan gick vidare fram till trädockan och nosade på den. Nyfikenhet fick hon en 4 för, och en 3a för trygghet.

Att gå på främmande underlag, som plåt och plast, fick hon också en 4 på. Klockrent!

Hon fick en 3a i trygghet i momentet där en person iklädd säckiga kläder, solglasögon och hatt närmar sig långsamt. Hon skällde på personen, men svansen viftade, och hon gick sedan fram själv och för att nosa på denna märkliga människa. Beskrivaren sa sedan att även om Ella skällde så var det inte något tecken på aggressivitet.

Så kom vi till det moment som det läggs så mycket tyngd på: skottet! …och i trygghet fick hon en nolla!

När skottet kom så fortsatte Ella att dra framåt, hon ville av banan och tyckte att det var obehagligt.

Vad hände med Ella

…som jag hittade sovandes ute en kväll härom veckan när det åskande och var oväder.

…som har varit med på brukshundsklubben i Halmstad och inte brytt sig om skotten man hör från skjutbanan intill.

…som efter sitt BPH, när vi fikande vid klubbstugan och hörde fler skott när resten av ekipagen genomförde sina BPH, inte längre brydde sig.

Beskrivaren avbröt momentet, så det andra skottet hoppade vi över. Han bad mig att leka med Ella för att ge henne en positiv upplevelse. Jag tog fram leksaken och vips hade hon glömt att hon var på väg bort. Ella kampade och lekte glatt med mig. Som tur var så släppte rädslan snabbt, men momentet var misslyckat.

Det har gått så mycket genom mitt huvud idag- denna nolla! De mörkaste tankarna: vad ska folk tycka om vår hund? Är det en hund som är värd att föra vidare i avel? Men nej- jag stannar där! Idag måste jag se på helheten.

Det är synd när hundarna inte är skottfasta. Jag förstår att det kan bli ett problem och att man inte ska ta lätt på det som hände. Men vi får inte glömma att se på helheten. Ella är en fin, nyfiken och frisk tik. De tär lätt att stirra sig blind på NOLLAN. Nollan som förstörde min dag. Men i det stora hela så var det en bra dag. Och Ella är ingen nolla!