Om Oss

Jag heter Inger Leppäjoki och har bearded collie och puli. Jag bor i skogen intill en sjö, ca 35 km från Halmstad. Här hemma har jag även en långhårig katt. Min dotter Anna är min partner i Vallklanens kennel.

Jag kom i kontakt med bearded collien redan på 1970-talet. Min pappa var bekant med Ylva Ek (Braids Kennel) och en sommar hade vi en av hennes bearded collie-tikar, Braids Cassandra, boende hos oss. Sedan dess har mitt hjärta klappat för denna ras. Min pappa tränade och tog hand om schäferhundar. Vi hade några valpkullar och pappa hade en dröm att en dag starta kennel och bli uppfödare. Tyvärr gick den drömmen inte i uppfyllelse för honom. Jag har många minnen från resorna jag gjorde med pappa till utställningar i Sverige och Danmark. Jag har länge haft samma dröm som min far.

Bearded collie

Som vuxen har jag bott många år utomlands med min familj. När jag kom hem bestämde jag mig att det var dags att köpa hund. Jag fick kontakt med Anna-Lena Uvenkrans (Kennel Breaker) och sommaren 2007 hämtade vi hem Sally (CH Breaker Choice for Victory). Våren 2008 fick vi hem Wilma (Breaker Dazzling Black Beauty).

Våren 2010 föddes Vallklanens första kull. Sally fick 10 valpar med Clayton (CH Nobility Nice to Look Like Daddy). Min dröm om att bli hunduppfödare gick i uppfyllelse! Nu 11 år senare har vi haft totalt 11 bearded collie-kullar hos oss. Vi har gått vidare med uppfödning efter Sally och Wilmas barn och barnbarn. Vi har också köpt in en tik från Edit Upor i Ungern. Lucy (CH Moonflower of Windmill house) kom till oss 2018 och i från hennes första kull hos oss behöll vi Vega (Vallklanens Sensational Selene).

Hela familjen älskar hundarna och hundarna får följa med oss överallt. Bearded Collien är en arbetsvillig hund och älskar att träna. Vi har provat allt från lydnad, rallylydnad, agility, vallning och viltspår. Det är rallylydnad som är vår favoritaktivitet och jag åker gärna på hundutställning med mina hundar.  Det viktigaste är att ha roligt tillsammans med dem. Vi brinner för rasen och tycker det är väldigt roligt med uppfödning. Anna har varit ledamot i Specialklubben för bearded collies styrelse.

DSC_8257web

Puli

När jag gick uppfödarutbildningen i Halmstad för många år sedan så träffade jag Marianne Nyman och Stefan Ernstsson som föder upp puli (Kennel Impeccable). Det är en ungersk vallhund med skärpa, humor och mycket speciellt utseende. När tillfället kom kunde jag inte motstå att köpa Ester (CH Impeccable Fourth Miss Congeniality). Detta var år 2011. Min dotter Anna har sedan dag ett varit mycket förtjust i Ester och gjort ett stort arbete med att försöka sätta sig in i rasen. Hon har bland annat varit sekreterare i Svenska klubben för ungerska rashundar (Svk FUR).

Foto: Kenneth Holmberg

Ester är ett riktigt charmtroll! Det har varit ett nöje att ha med Ester på utställningar. Hon var både nordisk och internationell utställningschampion när hon fyllt två och ett halvt år och har blivit best in show på ett par av Svk FURs specialer. Hon har också ett underbart temperament. Sommaren 2014 fick Ester sin första kull valpar med Manny (CH Prydain Yes Man for Catsun), och från den kombinationen behöll vi Kafka (CH Vallklanens Devon Showstopper). Han blev årets hund i Svk FUR 2019 och har haft stora framgångar på utställningar. Från Esters andra kulll med Kilroy (CH Bubbleton Act of Sin) behöll vi Edith (CH Vallklanens Danish Delight) som nu också blivit mamma.

 / Inger

puliannons