Om Oss

Jag heter Inger Leppäjoki och har bearded collie och puli. Jag bor i skogen intill en sjö, ca 35 km från Halmstad. Här hemma har jag även ett par långhåriga katter. Min dotter Anna är min partner i Vallklanens kennel.

Jag kom i kontakt med bearded collien redan på 1970-talet. Min pappa var bekant med Ylva Ek (Braids Kennel) och en sommar hade vi en av hennes bearded collie-tikar, Braids Cassandra, boende hos oss. Sedan dess har mitt hjärta klappat för denna ras. Min pappa tränade och tog hand om schäferhundar. Vi hade några valpkullar och pappa hade en dröm att en dag starta kennel och bli uppfödare. Tyvärr gick den drömmen inte i uppfyllelse för honom. Jag har många minnen från resorna jag gjorde med pappa till utställningar i Sverige och Danmark. Jag har länge haft samma dröm som min far.

Bearded collie

Som vuxen har jag bott många år utomlands med min familj. När jag kom hem bestämde jag mig att det var dags att köpa hund. Jag fick kontakt med Anna-Lena Uvenkrans (Kennel Breaker) och sommaren 2007 hämtade vi hem Sally (CH Breaker Choice for Victory). Våren 2008 fick vi hem Wilma (Breaker Dazzling Black Beauty). Sally och Wilma är halvsystrar genom sin mamma Nova (CH Beardmarked’s Named Tequila).

Efter att jag köpte bearded collie har mitt liv förändrats. Hela familjen älskar hundarna och hundarna får följa med oss överallt. Bearded Collien är en arbetsvillig hund och älskar att träna. Vi har provat allt från lydnad, rallylydnad, agility, vallning och viltspår. Det är rallylydnad som är vår favoritaktivitet! Jag åker gärna på hundutställning med mina hundar.  Det viktigaste är att ha roligt tillsammans med dem.

Våren 2010 föddes Vallklanens första kull. Sally fick 10 valpar med Clayton (CH Nobility Nice to Look Like Daddy). Min dröm om att bli hunduppfödare gick i uppfyllelse! Från den första kullen behöll vi en tik som heter Ella (CH Vallklanens Lady Bannockburn) och en hane som heter Valle (CH Vallklanens Old Ben Lomond). Valle delägs av och bor med min syster Katarina, i Klippan. Sally fick sin andra kull valpar våren 2012 med Scott (CH Ramsgrove Borkason). Från den kullen behöll vi Nisse (Vallklanens Sgt Pepper) som också bor med min syster. Våren 2013 fick Wilma valpar med Phille (CH Philemon Breaking News). 2014 fick Sally sin tredje och sista kull tillsammans med Hebbe (CH Goonie’s Highlander Lad). Från den kullen bestämde vi oss att behålla en tik på foder som heter Elsa (CH. Vallklanens Armadale Gal). 2015 lånade vi hem Nova (Vallklanens Northern Light) som fick en kull valpar med Leo (CH Alistair’s uppercut). 2016 hämtade vi hem Märta (Natterjack Starshine) från David Hyde i England. 2018 så välkomnade vi Vinny (Hairdog’s My Beautiful Blue Girl) till oss. Hon är uppfödd av Tina Jämthagen och bor på foder hos Anki, bara 15 minuter från oss. Vi ser med spänning fram emot att lära känna henne och se henne utvecklas. 2018 har Nova (Vallklanens Northern Light) fått sin andra kull, denna gången med Bingo (CH Moonfellow free spirit). Hanen Gösta (Vallklanens That’s the spirit) kommer vara kvar i familjen och tiken (Vallklanens You had me at hello) kommer också ingå i Vallklanens kennel, men bo med mamma Nova hos Ida i Borås. Vårt senaste tillskott är Lucy (Moonflower of Windmill house) som är uppfödd av Edit Upor i Ungern, och kom till oss sommaren 2018. 2019 föddes en kull efter Freya (Vallklanens Blue Eclipse) och Assar (CH Alistair’s Way of Life). I den kullen behöll vi Bonnie (Vallklanens Sassenach) på foder.

DSC_8257web

 

Puli

När jag gick uppfödarutbildningen i Halmstad för många år sedan så träffade jag Marianne Nyman och Stefan Ernstsson som föder upp puli (Kennel Impeccable). Det är en ungersk vallhund med skärpa, humor och mycket speciellt utseende. När tillfället kom kunde jag inte motstå att köpa Ester (CH Impeccable Fourth Miss Congeniality). Detta var år 2011. Min dotter Anna har sedan dag ett varit mycket förtjust i Ester och gjort ett stort arbete med att försöka sätta sig in i rasen. Hon har bland annat varit sekreterare i Svenska klubben för ungerska rashundar.

Foto: Kenneth Holmberg

Ester är ett riktigt charmtroll! Det har varit ett nöje att ha med Ester på utställningar. Hon står stadigt på sina fyra ben och blev nordisk utställningschampion när hon precis fyllt två år och internationell champion när hon fyllt två och ett halvt år. Hon har också ett underbart temperament. Sommaren 2014 fick Ester sin första kull valpar här på Vallklanens Kennel. Manny (CH Prydain Yes Man for Catsun) är pappa till valparna. Vi behöll Kafka (CH Vallklanens Devon Showstopper) som bor hemma hos Anna. Sommaren 2016 fick Ester en kull valpar med Kilroy (CH Bubbleton Act of Sin), och från den kombinationen behöll vi Edith (Vallklanens Danish Delight).

 / Inger

puliannons