WDS i Budapest

IMG_0548webVi är nyligen hemkomna efter några dagar i Ungern. Min dotter Anna och jag bilade ner tillsammans med Stefan från Kennel Impeccable. Vi hade Ester med oss och Stefan hade Rya och Csábo. Det var mycket trevligt. Dagarna var fyllda av nya upplevelser. På vägen ner till Ungern stannade vi en natt i Dresden.

I Budapest bodde vi ganska centralt i ett lägenhetshotell. Därifrån gick vi långa promenader i stan. Vi blev glada över ungrarnas reaktioner på våra hundar. Det var många leenden och en del som kom fram för att prata. Många kände till att pulin är en ungersk ras och på hotellet sa receptionisten ”Hello relative, welcome home”. Flera människor berättade att de hade eller kände någon som hade en puli.

En av dagarna åkte vi 15 mil ut från Budapest, till en nationalpark, för att lära oss hur man vallar i Ungern. Först var det en föreläsning, därefter en demonstration med vana vallhundar.

 
DSC_0385 2webDSC_0465web2

Det var säkert 8-10 puli, 15 pumi och 3 mudi på plats. Innan lunch skulle de alla få göra ett vallanlagstest. Ester visade att hon hade vallinstinkt. Det var ju kul!
EsterVallar

Till lunch fick vi gulasch serverad från en stor gryta som hängde från ett träd över en öppen eld. På eftermiddagen skulle varje hund få valla igen samt få lite mer individuell hjälp. Ester hade vid detta laget blivit ganska trött och var inte lika intresserad av att valla längre. Hon rundade fåren några gånger, men slutade med att lägga sig på rygg med alla 4 benen i vädret. Hon demonstrerade att hon inte längre vill jobba.

Ester har en helbror som bor i Ungern och han kom också till parken. På bilden nedan ser vi (från vänster till höger) Csábo, Rya, Whisky och Ester. Rya är ju Whisky och Esters pappa, och det syns!

DSC_0462web

Vi gjorde också lite sightseeing i Budapest. Hundarna fick komma med på en lång morgonpromenad, men därefter fortsatte Anna och jag för att titta på kedjebron, slottet och gamla stan i Buda och shoppinggatorna och saluhallen i Pest.

DSCN1923

Den sista dagen var det dags för World Dog Show 2013 i Budapest. Det var ju den främsta anledningen till vår resa till Ungern. Det var spännande att vara på en världsutställning just i Ungern som är pulins hemland. Det var också otroligt imponerande att se alla komondorer.

DSC_0010web

Tydligen var det över 60 anmälda komondorer…. Jag har heller aldrig sett så många puli förr. Över 130 anmälda!

DSC_0031web

Tyvärr har vi inte så bra bilder från Ester i ringen. Hanar och tikar gick i ringarna bredvid varandra och Anna, Stefan och jag skulle in nästan samtidigt med alla hundar vi hade med. Ovan är i alla fall en bild på Ester i öppenklassen. Det var 11 med i hennes klass. Hon var kvar bland de 5 sista, men sedan blev hon tyvärr inte placerad.

Anna visade Esters pappa Ch. Bubbleton Hot’n Spicy ”Rya”, som var förra årets världsvinnare. I år blev han 2a i championklassen.

DSC_0130 WDS9

Esters mormor, Ch. Bubbleton Birthday Bijou ”Joujou”, blev BIS 2 veteran! Det var väldigt kul att se!

Ch. Bubbleton Feel the Spirit ”Esman” blev BIR och placerade sig som 3a gruppen i stora ringen. Grattis Steen, Jesper och Claus!

DSC_0040web

I ringarna bredvid oss visades bearded collie samtidigt som puli. Jag försökte få en skymt av beardisarna med. Stort grattis till Scott (Ch. Ramsgrove Borkason) som blev världsvinnare. Han är ju pappa till vår 2a kull med Nisse, Zelda, Honey, Vallter, Sixten och Angus. Grattis också till Nina Brusin från Finland vars veterantik blev BIR. Hennes junior blev också juniorvärldsvinnare. Det var kul att se både beardisar och puli i stora ringen på finalerna.

Nu är vi hemma igen. Det var en mycket trevlig resa.